top of page

Miten päästä eroon luovuusblokista - konkreettinen vinkki


Hei upea! ❤️


Meillä Luovuus Loungessa on tämän kuukauden haasteena somepaasto. Jaoin tapaamisessamme oman kokemukseni tältä viikolta, kun olen viettänyt muutaman päivän somepaastoa. Nyt olikin kulunut pidempi aika viime kerrasta ja olin todellakin paaston tarpeessa!


Muusikoiden luovuus- ja mindsetmentori Maria Kämppi

Käytän somea lähinnä markkinointikanavana, mutta myös verkostoitumisalustana. En kokenut itselläni olevan suurta ongelmaa somen käytön kanssa, mutta myönnän, että puhelinta ja somea tuli vilkuiltua turhan usein päivän aikana, mikä vaikutti tottakai omaan hyvinvointiin ja keskittymiseen.


Ensimmäisenä päivänä koin hieman ahdistusta siitä, että en saanutkaan nopeaa dopamiiniryöppyä, johon olin tottunut. Huomasin useamman kerran olevani avaamassa instagramia, mutta koska olin poistanut sovellukset puhelimestani, en päätynyt vahingossa huomaamattani selailemaan.


Mieli alkoi kuitenkin pikkuhiljaa päivän mittaan rauhoittua ja huomasin keskittyväni paljon paremmin työtehtäviini. Yrittäjänä yksi isoimmista haasteista on se, että kun saa itse määrittää omat aikataulunsa, vaatii aikaan saaminen todellisia itsensä johtamisen taitoja.


Ensimmäisen päivän iltana aloin jo huomata isoja vaikutuksia: päivän aikana oli ollut riittävästi tylsiä hetkiä ja tilaa ajatella, joten aloin saamaan ideoita. Ja itse asiassa muistin yhden huippuidean, jonka olin saanut pari viikkoa aiemmin, mutta unohtanut tyystin, koska mieleni oli jatkuvasti kierroksilla.


Jälleen kerran tämä oli itselleni tärkeä muistutus siitä mikä toimii. Suosittelenhan minä valmennettavillenikin pitämään somepaastoa, jos luovuus on lukossa.


Some on todella iso tekijä, jos mietitään luovuuslukkoa ja ylipäätään jumissa olemisen tunnetta ja vaikeutta edistää asioita elämässä. Se on turruttavaa aktiivisuutta, vaikka kuvittelemme somen selailun olevan palauttavaa tekemistä. Se myös lisää muihin vertailua, jolloin saattaa syntyä huijarisyndroomaa ja oma tekeminen kärsii.


Muusikoiden luovuus- ja mindset-mentori Maria Kämppi

Somessa on toki paljon hyviäkin puolia, kuten verkostoituminen, sosiaalisuus, oppiminen, inspiraation hakeminen ja oman musiikin markkinoiminen. Mutta suosittelen pientä somepaastoa aina, kun tuntuu että on vaikeuksia tarttua toimeen tai saada luotua uutta.


Miten päästä eroon luovuusblokista - konkreettinen vinkki


Toteuta somepaasto haluamallasi tavalla.


Tässä joitain vinkkejäni, joista voit valita itsellesi kokeiluun sopivat keinot:


  • poista somesovellukset puhelimesta muutamaksi päiväksi (suosittelen! varsinkin jos tämä herättää sinussa todella voimakkaita tunteita)

  • jatkossa voit tehdä säännöllisesti parin päivän sometaukoja, jos siltä tuntuu tai rajoittaa muuten somessa vietettyä aikaa

  • sovellusten ilmoitukset pois päältä ja puhelinkin kannattaa välillä unohtaa toiseen huoneeseen

  • puhelin lentokonetilaan yöksi (mielellään jo tunti ennen nukkumaanmenoa ja tunti heräämisen jälkeen vasta pois päältä)

  • kokeile somen käyttöä rajoittavia sovelluksia

  • tee itsellesi toimivat systeemit ja rajat: jatkuva somen availu pitkin päivää on kuormittavampaa kuin se, että selaisit puoli tuntia / tunnin selkeästi rajattuna aikana.


ihminen puhelin kädessä, älylaitteen vaikutus luovuuteen

Seuraa tuntemuksiasi paaston aikana. Voi olla, että tunnet ahdistusta, kun et saakaan samaa nopeaa dopamiiniannosta kuin aiemmin. Ota kaikki tunteesi vastaan myötätunnolla ja hyväksynnällä. Ajan myötä alat tottua myös tylsyyteen ja sen tuomaan läsnäoloon ja mielenrauhaan. Luovuus tarvitsee tyhjyyttä, tylsyyttä ja tilaa, joten varaudu siihen että luovuutesi ryöpsähtää valloilleen! 🤭 Mielenkiinnolla kuulen, mitä kaikkea saat toteutettua sillä ajalla, joka vapautuu somen selaamisesta!


Somepaaston jälkeen ainakin itselläni on isompi kynnys palata somesisällön kuluttamiseen. Ja käytänkin somea ensisijaisesti työkalunani omien palveluiden ja musiikkini markkinoinnissa. Olen kääntänyt oman mindsettini sisällön kuluttajasta sisällön tuottajaksi, jolla on ollut iso vaikutus omaan jaksamiseen ja tekemiseen.


Mitä ajatuksia ja tunteita tämä herätti? Otatko haasteen vastaan? 😍


Inspiroivin luovuusterveisin,

Maria


PS. Jos kaipaat verkostoitumista, ideointia, inspiraatiota ja vertaistukea muusikoiden kesken, kurkkaa meidän Luovuus Lounge. Tänäänkin meillä oli mielettömät keskustelut tästä some-aiheesta sekä saatiin ideoitua jokaiselle konkreettisia askelia, miten edistää omaa muusikon / musiikintekijän uraa.

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page