Mietin tässä matkaani muutama vuosi taaksepäin ja mitä kaikkia keinoja olen kokeillut ja löytänyt luovuuteni vapauttamiseksi. (Täältä voit käydä lukemassa matkastani luovuusmentoriksi.)
Minulle yksi tärkeimmistä teemoista ja ajatusmalleista on ollut bisnesmentorini opettama malli olemisen, tekemisen ja jakamisen tasoista ja niiden tasapainottamisesta. Noihin kolmeen tasoon Luovuuden virtaus -valmennuksenikin perustuu. Tulen kertomaan tästä mallista tarkemmin tulevissa postauksissa.
Mutta nyt haluaisin jakaa mahdollisimman kattavan listan siitä, mitkä asiat ainakin minun kohdallani lisäävät luovuuttani. Voit poimia listalta itsellesi eniten resonoivat vinkit ja lähteä kokeilemaan niitä omassa elämässäsi.
Älä häkelly listan laajuudesta tai ajattele, että nämä kaikki asiat pitäisi ottaa saman tien käyttöön. Olen itse prosessoinut näitä teemoja jo kuukausia, osaa jopa vuosia.
Valitettavasti ei ole olemassa mitään taikapilleriä tai yhtä yksittäistä asiaa, joka ratkaisisi ongelmat luovuuden kanssa.
Listalta löytyy siis aika “perusasioita” eli tuskin mikään niistä tulee sinulle täysin uutena ajatuksena. Mutta kun ne perusasiat on usein ne kaikista toimivimmat keinot.
Tässä siis vinkkini siihen, miten lisätä omaa luovuutta, kuinka päästä eroon mahdollisesta luovuuslukosta ja miten löytää ihana ja inspiroiva flow-tila...
Hyvinvointi lisää luovuutta ja luovuus lisää hyvinvointia
Ensimmäinen luovuusvinkkini on huolehtia omasta hyvinvoinnista. Nuku riittävästi, liikuta kehoasi, syö ravitsevasti, huolehdi jaksamisestasi, pidä hauskaa, nauti elämästä ja huolehdi ihmissuhteistasi. Kehollisuus on tärkeää, ettet jää mielesi tasolle jumiin ja yritä päästä eteenpäin pelkästään järkeilemällä.
Luo itsellesi toimivat ja hyvinvointiasi tukevat rutiinit. Niiden ei tarvitse olla samanlaiset kuin jollain toisella, mutta toki voit hakea inspiraatiota toisen esimerkistä ja testata, mikä sinulle toimii. Tärkeintä olisi miettiä, millä tavalla aloitat aamusi (jotenkin muuten kuin puhelin heti kätesi jatkeena), miten tauotat päivääsi ja miten rauhoitat iltasi ennen nukkumaan menoa.
Rutiini-sana voi olla joillekin punainen vaate, mutta ne vapauttavat mielestäsi kapasiteettia ja tukevat luovuutta. Rutiinit voivat myös vaihdella kausittain ja elää fiiliksen mukaan. Niiden ei siis ole tarkoitus kahlita ja rajoittaa.
Hyvinvoivana luovuutesikin kukoistaa parhaiten. Hyvinvointi lisää luovuutta ja luovuus lisää hyvinvointia. Haluan murtaa melko yleistä uskomusta siitä, että luovan taiteilijaihmisen tarvitsisi kärsiä elämässä luodakseen hyvää taidetta.
Onko ehkä sinullekin muodostunut tällainen uskomus? Entä voisiko erinomainen taide syntyä hyvinvoinnista ja kukoistuksesta?
Luovat tauot, pysähtyminen, tylsyys, läsnäolo
Nykyinen elämäntapamme on kovin hektistä ja moni paahtaa arkea eteenpäin suorittamalla elämäänsä. On työt, opiskelut, harrastukset, perhe-elämä, ihmissuhteet, sosiaalinen media, kotityöt, itsensä kehittäminen, jne, jne…
Mitäpä jos pysähtyisit hetkeksi vetämään henkeä? Entä jos laskisit sen puhelimen hetkeksi kädestä ja olisitkin hetken hiljaa omien ajatustesi kanssa?
Mitä kiireisempi ja stressaantuneempi olet, ja mitä ahdistavammalta ajatus pysähtymisestä tuntuu (eihän minulla ole siihen aikaa?!), sitä enemmän olet tauon tarpeessa.
Kiire on illuusio, jonka olemme luoneet itsellemme. Saatat herkästi uskoa, ettet voi nykytilanteelle mitään ja olet olosuhteiden uhri, mutta loppujen lopuksi elämämme on omissa käsissämme ja voimme itse päättää, miten haluamme sen elää. Joillekin ihmisille tai joissain tilanteissa se on vaikeampaa kuin toisille, mutta aina voi miettiä, mikä olisi pieni askel kohti parempaa ja omannäköistä elämää.
Ota siis pieniä taukoja kesken päivää. Hengitä syvään, katso kaukaisuuteen tai sulje hetkeksi silmät. Keitä kuppi teetä tai tee jotain luovan aivopuoliskon tehtävää: tiskaa, siivoa, mene suihkuun, mene kävelylle tai ajelulle.
Hiljentyminen & itseensä tutustuminen
Katkaise ulkomaailman hälinä ympäriltäsi aina silloin tällöin. Tarvitseeko sinun jatkuvasti tietää, mitä maailmalla tai kavereiden elämässä tapahtuu? Tarvitseeko sinun olla jatkuvasti saatavilla?
Itselleni toimivimpia keinoja hiljentymiseen ja itsensä äärelle pysähtymiseen ovat olleet meditointi, aamusivujen kirjoittaminen, luonto ja maadoittuminen (meressä uiminen on ehdoton lempparini, joka lisää flowta elämääni), somen vähentäminen (toisinaan pidän muutaman päivän pituisia somepaastoja) sekä se, etten seuraa ollenkaan uutisia. Ja ihan vain yksin oleminen.
Minkälainen olo sinulle tulee esimerkiksi uutisten lukemisen tai somen selaamisen jälkeen? Saatko sieltä hyvää energiaa?
Enkä tarkoita, että esimerkiksi some olisi vain huono asia. Ei todellakaan. Some mahdollistaa niin paljon hyviä asioita: sieltä voi löytää ihmisiä, jotka ovat kanssasi samalla aaltopituudella, ns. omaa heimoasi. Ja sieltä voi saada niin paljon inspiraatiota ja hyviä vinkkejä. Tärkeintä olisi kuitenkin se kuuluisa tasapaino ja että puhelimen tarkistamisen sijaan pysähtyisit välillä tarkistamaan itsesi.
Kysy itseltäsi: “Miltä minusta tuntuu tänään? Mitä minä tarvitsisin juuri nyt?”
Taiteilijatreffit
Taiteilijatreffit on Julia Cameronin konsepti, jonka hän esittelee kirjassaan Tie luovuuteen (lukusuositus!!). Taiteilijatreffeissä on kyse siitä, että viet itsesi (ja sisäisen taiteilijasi) treffeille. Eli menet yksin treffeille.
Mitä taiteilijatreffeillä sitten tehdään? Mitä vain, joka kutkuttelee sinua ja josta sinä innostut. Se voi olla ihan vain haahuilua luonnossa tai kaupungilla, ihmettelyä, haltioitumista, aistit auki kulkemista. Se voi olla taide-elämyksiä, uusien asioiden kokeilemista, makunautintoja ravintolassa tai kahvilassa.
Treffeissä on kyse sisäisen lapsesi ja sisäisen taiteilijasi liehittelystä, kosiskelusta. Ja ennen kaikkea hauskanpidosta. Voit tehdä juuri sitä, mitä SINÄ haluat.
Vie itsesi treffeille kerran viikossa ja katso, miten elämäsi muuttuu hauskemmaksi ja luovemmaksi. Alat nähdä värit kirkkaammin ja koet enemmän täyttymyksen tunnetta.
Tunteiden salliminen ja kokeminen
Aiemmin peräännyin aina, kun jokin negatiivinen tunne meinasi nousta pintaan. Turrutin tunnetta eri keinoin: herkuttelulla, somella, televisiolla… Jollain toisella turruttaminen voi tapahtua pakkomielteisellä liikkumisella, alkoholilla tai muilla päihteillä, pelaamisella tai jollain muilla addiktioilla.
Let’s face it: kaikkien tunteiden salliminen, kokeminen ja niiden kanssa istuminen ei todellakaan tunnu mukavalta. Mielellään sitä haluaisi vältellä. Mutta siinä on sellainen juttu, että jos lähdet turruttamaan negatiivisiksi mieltämiäsi tunteita, myös kaikki muut eli positiivisetkin tunteet turtuvat. Pian huomaat, ettei mikään oikein tunnu miltään. Ja ihmettelet, miksi tunnet jatkuvaa selittämätöntä ahdistusta.
Sen sijaan, että tunkisit tunteet syvälle kehoosi, jossa ne aiheuttavat ikävän möykyn ja ahdistavan olotilan, voitkin tunteen kokemalla antaa sen nousta pintaan ja poistua sun kehosta.
Yksin tunteiden kohtaaminen voi tuntua haastavalta. Valmennuksessa opettelemme käsittelemään tunteita mm. tehokkaan Emotional Freedom Technique -työkalun avulla. EFT-taputtelussa otetaan tunne tai haaste vastaan ja samalla lähetetään aivoille viestiä, että olen turvassa, minun on turvallista olla tämän tunteen kanssa.
Vastustus aiheuttaa vain enemmän kärsimystä. Yleensä tunnetila menee nopeasti ohi, kun koemme tunteen emmekä yritä painaa sitä piiloon.
Yksinkertaisimmillaan voit mielessäsi sanoa tunteillesi tervetuloa ja pysähtyä aistimaan, miltä tunne tuntuu kehossasi. Mitä tunnetila on tullut kertomaan sinulle?
Heittäytyminen luovaan prosessiin
Monesti kun lähdemme luomaan jotain uutta, saattaa mielemme heittää kapuloita rattaisiin ajatuksilla, kuten “en ole riittävän hyvä tai omaperäinen”, “tämä ei ole riittävän hyvää tai mielenkiintoista”, “ei tästä tule mitään, mitä oikein kuvittelin?”
Varsinkin, jos olet kokeilemassa jotain sinulle uutta asiaa, on tärkeää antaa itselle lupa olla ensin aivan paska. Voidaksesi kehittyä ja tulla huipuksi, on sinun ensin siedettävä keskeneräisyyttä.
Mietipä, kun lapsi opettelee kävelemään. Hän kaatuu lukemattomia kertoja, mutta siitä huolimatta kukaan ei sano hänelle, että “ei sinusta ole tuohon, lakkaa jo yrittämästä.”
Voisitko antaa itsellesi luvan olla kuin tuo lapsi, joka hapuilee ja kokeilee ja joka epäonnistuu useasti ennen kuin voi onnistua ja oppia? Voisitko lisätä itsemyötätuntoa? Voisitko päästää irti siitä, millainen lopputulos tulee olemaan ja vain nauttia prosessista, luomisesta? Pystytkö ajattelemaan “IHAN SAMA, mitä tästä tulee tai tuleeko edes mitään”?
Mitä, jos herättäisit sisäisen lapsesi taas leikkimään luomisen äärellä? Ja suhtautuisit luomiseen/luovaan työskentelyyn lapsenomaisen uteliaasti ja leikin kautta? Voisiko se helpottaa painetta “onnistumisen pakosta”?
Tiedän, tämä ei aina ole todellakaan helppoa. Toisinaan se on ihan hiton vaikeaa. Suosittelen silti kokeilemaan! (Aamusivut on muuten oiva keino ohittaa mielen kriitikko. Niistä lisää tulevissa postauksissa…)
Syklisyyden hyväksyminen
Kaikista hyvistä keinoista huolimatta olemme syklisiä olentoja ja syklisyyteen kuuluvat vaihtelut, nousut ja laskut. Erityisesti naisilla syklisyys näkyy vahvasti niin hormonitoiminnassa kuin energiassa.
Välillä tulee päiviä, kun ei jaksa tai ei inspiroi. Silloin(kin) hyväksyminen, itsemyötätunto ja irtipäästö ovat toimivammat ja ennen kaikkea lempeämmät keinot kuin puskeminen, suorittaminen ja itsensä sivuuttaminen.
Katso ulos luontoon: tällä hetkellä syksy on tuloillaan, jolloin luonto valmistautuu päästämään irti ja lepäämään, jopa kuolemaan. Keväällä se taas puhkeaa kukoistukseensa ja luo uutta.
Arvosta ja kuuntele syklisyyttä sekä vaihtelua myös omassa elämässä ja luovuudessa. Tunnustele kuitenkin, johtuuko väsymys siitä, että olet tehnyt liikaa. Ainakin minulla väsymys/saamattomuuden tunne johtuu välillä siitä, että pitäisikin alkaa tekemään ja löytää sieltä taas se innostus ja intohimon liekki.
Miten tästä eteenpäin?
Toivottavasti sait hyviä vinkkejä, joita kokeilla käytännössä!
Jos kaipaat lisää tukea ja näkemystä omaan tilanteeseesi, laita viestiä ja voidaan sopia ilmainen kartoituspuhelu (joko videomuodossa tai normipuheluna). Kartoituspuhelussa haastattelen sinua tilanteestasi. Pureudumme yhdessä sinun unelmiin sekä haasteisiin ja annan parhaimmat vinkkini sinulle, miten voisit edetä kohti luovia unelmiasi. Puhelu ei sido sinua mihinkään ja tavoitteeni on auttaa sinua puhelun aikana kaikin tavoin eteenpäin. <3
Jaa myös kommentteihin, mitkä keinot ovat auttaneet sinua luovuuden parissa? Entä mitä uusia vinkkejä aiot ottaa kokeiluun?
Inspiroivin terveisin,
Maria
Comentarios