top of page

Esiintymisjännitys - Kuinka pääsin siitä eroon…

Päivitetty: 27. tammik.

…niin, että nykyään nautin esiintymisestä täysin?


Emme toki halua päästä kokonaan eroon esiintymisen aiheuttamasta adrenaliinin noususta ja kutkuttavasta tunteesta, vaan uskon, että se juuri tuo esiintymiseen extra taikuutta / maagisuutta (oli se sitten soittoa, laulua, tanssia, näyttelyä, puhetta jne..).


MUTTA moni kärsii esiintymisjännityksen aiheuttamista fyysisistä reaktioista, jotka estävät heitä päästämästä täyttä potentiaaliaan näkyviin lavalla. Itsekin kamppailin asian kanssa vielä joitakin vuosia sitten, mutta erityisesti tänä vuonna olen havahtunut siihen, miten esiintyminen tuntuukin niin NAUTINNOLLISELTA ja IHANALTA nykyään.


laulaja on esiintymislavalla ympärillään savua ja yleisön valomeri

kuva: Niina Tenhunen


Kuinka siis pääsin eroon esiintymisjännityksestä?


Matkani alkoi siitä, kun tutustuin Alexander-tekniikkaan opiskellessani Turun Taideakatemiassa, vuosi taisi olla 2013. Kutsuin Helen Aunin (pianisti sekä Alexander-tekniikan opettaja) pitämään koululleni Alexander-tekniikan kurssia. Jo ensimmäisen kurssin jälkeen sain opiskelukaveriltani kommentin, että vaikutan esiintyessä paljon rauhallisemmalta ja seesteisemmältä kuin aiemmin. Yllätyin, että AT:sta sai niin nopeita tuloksia, jotka näkyivät muillekin. 


Mitä on Alexander-tekniikka?


Alexander-tekniikka on keho-mieli-tietoisuusmenetelmä, jossa opetellaan katkaisemaan automaattinen linkki ajatuksen ja toiminnan välillä sekä käyttämään kehoa taas luonnollisella tavalla, niin kuin sen kuuluukin toimia. Pienet lapset osaavat käyttää kehoaan luonnollisesti ja optimaalisesti, kunnes pikkuhiljaa imevät ympäriltään vaikutteita ei-niin-optimaalisesta kehon käytöstä. AT:ssa on siis paljolti kyse siitä, että pois-opitaan huonoja maneereja, joita on syntynyt elämämme aikana. Esimerkiksi minulla AT vähensi huomattavasti niska-hartiaseudun kroonista jännitystä sekä siitä aiheutunutta päänsärkyä.


Koska mieli ja keho toimivat yhteistyössä, kehon vapautuminen ylimääräisistä jännityksistä vapauttaa myös mieltä. Minusta alkoi tuntua, että olen paremmin läsnä esiintymistilanteessa. Pystyin paremmin kontrolloimaan ajatuksiani ja sormiani pianonsoiton aikana. Tuntui, että homma on taas hallussani eikä tarvitse jäädä sen armoille, että miten nyt tänään sattuu soitto kulkemaan. Pystyin myös luottamaan kehooni enemmän, koska turhien jännitystilojen poistuessa keho oikeasti toimii paremmin, luotettavammin ja vapaammin. 



nainen on valokeilassa selkä katsojaan päin

Emotional Freedom Technique apuna esiintymisjännitykseen


Kului joitakin vuosia ja jälleen olin mukana Helenin pitämällä AT-kurssilla. Tällä kertaa hän opetti myös Emotional Freedom Technique (EFT) -nimisen menetelmän meille. EFT-menetelmän avulla voidaan työstää mitä vain kehon, mielen ja ihmissuhteiden haasteita tai esimerkiksi tunteita, rajoittavia uskomuksia, addiktioita, anteeksiantoa, irtipäästöä jostain menneestä tapahtumasta, jne.... Lista on loputon.


Eli tällä kurssilla pureuduimme vielä syvemmälle esiintymisjännitykseen. Sanoitimme, miltä jännitys tuntuu, mitä oireita tai ajatuksia se meissä herättää. Ja samalla taputtelimme EFT:een kuuluvaa meridiaanipisteiden sarjaa läpi. Taputtelu lähettää tutkitusti aivojemme mantelitumakkeeseen eli hälytyskeskukseen signaalin, että on turvallista, ei ole vaaraa. Ja näin saamme neutralisoitua haasteeseen - eli tässä tapauksessa esiintymisjännitykseen - linkittyviä tunteitamme, jolloin haasteen intensiivisyys pienenee.


Isoin anti EFT:lla omaan esiintymiseeni pianistina oli se, että vapauduin kontrollin tarpeesta. Nykyään kun menen esiintymään, tiedän että nautin enemmän ja esiinnyn paremmin, jos en kontrolloi itseäni ja lopputulosta liikaa. Olen opettanut keholleni ja mielelleni, että on turvallista päästää irti kontrollista, kun esiinnyn. Kontrollointi ei tee minusta yhtään parempaa soittajaa ja esiintyjää, päinvastoin. 


EFT on ollut itselleni yksi tärkeimmistä työkaluista myös luovuuden vapauttamisessa. Olen käyttänyt menetelmää nyt jo useamman vuoden ajan tunnetyöskentelyssäni ja tällä hetkellä opiskelen EFT-ohjaajaksi.


EFT:ssä on hienoa se, että kun olet oppinut menetelmän, pystyt käyttämään sitä itsenäisesti aina, kun huomaat jonkin asian nostattavan stressiä sinussa. Se on ihan loistava itsehoitomenetelmä. Laita viestiä maria@sydansoi.fi, jos haluat, että opetan menetelmän sinulle :)


esiintyvä naiskuoro

Esiintymisjännityksestä kohti nautinnollista esiintymistä


Tämän viimeisen keinon keksin ihan hiljattain, kesällä 2023 kun olin valmistautumassa tuleviin esiintymisiin. Tajusin, että menen helposti sellaiseen stressaantuneeseen, kärsimättömään ja “miten opin tämän mahdollisimman nopeasti” -mielentilaan, kun harjoittelen uutta ohjelmistoa. Ymmärsin, että tuosta mielentilasta käsin harjoittelu ei tuntunut kivalta. Harjoittelin vain, koska oli pakko saada kappaleet valmiiksi ja esityskuntoon. Luulen, että tämä haaste saattaa vaivata muitakin ammattimuusikoita… 


Päätin muuttaa oman mielentilan ja suhtautumisen harjoitteluun. Päätin muuttaa oman tunnetilani silloin, kun harjoittelen. Aloin tehdä kiitollisuusharjoitusta aina, kun istahdin pianotuolilleni. Ennen kuin aloin soittaa mitään, suljin silmäni ja virittäydyin todella suureen kiitollisuuden tunteeseen. Ja pyrin pitämään tuota tunnetta yllä koko harjoittelun ajan. Jos tunteen löytäminen tuotti hankaluuksia, visualisoin eteeni ihanan maiseman tai kuvittelin olevani mökkilaiturilla. 


Ja mitä tapahtuikaan? Harjoittelusta tuli super ihanaa! Ja isoin yllätys minulle oli se, että kun konsertit koittivat, minulla oli automaattisesti tuo ihana kiitollisuuden tunne päällä myös esiintyessä. Tuntui, että musiikki vain virtasi helposti sormieni kautta pianon koskettimille. Koin suurta yhteyden tunnetta yleisön kanssa. Hymyilin koko konsertin ajan, olin aivan fiiliksissä. Tältäkö esiintyminen voikin tuntua?? I-ha-naa.




 

Omien kokemusteni kautta esiintyminen ja esiintymisjännitys ovat aiheita, joista tykkään puhua ja jakaa oppimaani. Jos haluat jakaa ajatuksiasi tai kokemuksiasi kanssani, voit laittaa minulle viestiä maria@sydansoi.fi tai lisätä kommenttisi tähän alle, niin mielelläni jatkan keskustelua tästä aiheesta! 


Muista, että sinunkin on mahdollista vapautua esiintymislavalla ja kokea esiintyminen nautinnolliseksi. Autan sinua mielelläni pääsemään eroon esiintymisjännityksestä. 


Rakkaudella, Maria


53 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Comments


Guest
Nov 28, 2023

Vaikuttava muutos ja varsinkin kun lopputulos on noinkin upea, että kokee esiintyessään kiitollisuutta, kuulostaa ihanalta! 🥰🙏🏼 t. Riina Hyppönen

Edited
Like
maria.kamppi
Dec 04, 2023
Replying to

Kiitos kommentista Riina! Pitkän matkan olen kyllä tullut 10 vuodessa, täytyy muistaa olla kiitollinen itselleni rohkeudesta ja uteliaisuudesta, että olen lähtenyt työstämään jännitystä 🥰🙏🏻 ja toki paljon olen saanut matkallani tukea myös muilta ❤️

Like
bottom of page